Information Covid-19. Läs mer

×
Vit Toyota Corolla bakifrån Vit Toyota Corolla bakifrån

Den 1 april i år ändrades bonus-malus-reglerna för miljöbonusen. Regeringen vill premiera bilar som har 0% koldioxidutsläpp.

I praktiken innebär bonus-malus systemet att bilar med mindre utsläpp får en bonus medan de som släpper ut mer får betala en förhöjd fordonsskatt, det vill säga malus.

De nya bonus-malus-reglerna innebär att renodlade elbilar som släpper ut 0% koldioxid får en högre bonus. Alla bilar som släpper ut över 90 gram koldioxid får dyrare skatt. För Toyotas Elhybrider som generellt har låga utsläpp betyder detta en mindre höjning i fordonskatten.

Köper du en ny bensin- eller dieselbil från den 1 april 2021 blir skatten på dessa bilar förhöjd med 30 till 50 procent mot dagens nivå.

Hur kommer då de nya bonus-malus-reglerna påverka ditt bilköp? Nedan följer några exempel på hur du påverkas beroende på om du köper en bil innan eller från den 1 april 2021.

Vit Toyota Corolla framifrån
Röd Toyota RAV4 laddhybrid bak

Exempel på bonus- och malus-bilar

En bonusbil

Om en Toyota RAV4 Laddhybrid tas i bruk innan den 1 april ger det en bonus på 44.292 kronor men från och med den 1 april endast 32.534 kronor. Då denna bil släpper ut mindre CO2 än 60 gram så är fordonskatten endast 360 kronor/år.

En malus-bil

En Toyota Corolla Hybrid med CO2 på 112 gram tas i bruk innan den 1 april går från en årsskatt på 1 754 kronor till 2714 kronor om den registreras från 1 april.

En elbil

Om en bil som endast går att köra på el tas i bruk den 1 april eller senare får den 70.000 kronor i bonus (mot tidigare 60.000 kronor). Denna bil har också den låga fordonskatten på 360 kronor/år


 

Vill du veta mer om hur förändringarna i bonus-malus påverkar dig och ditt bilköp? Då är du varmt välkommen att kontakta någon av våra säljare.

Kontakta oss

Förnamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt förnamn
Efternamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt Efternamn
Telefon validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt telefonnummer
E-post validation-icon validation-icon Var god ange en giltigt e-postadress
Välj en anläggning
Meddelande Var god ange ett meddelande
Godkänn integritetspolicyn
success-icon
Ditt meddelande har skickats