Lindströms Bil hjälper dig med din däck Lindströms Bil hjälper dig med din däck

 

Boka däckbyte!

Varmt välkommen att boka däckbyte för din bil på Lindströms Bil.

0

 

TPMS - När du byter däck på bilen behöver du aktivera däcktrycksövervakningen och släcka varningslampan.

Behöver du hjälp med TPMS?

Nollställ däcktryckslampa

 

När du byter däck på bilen behöver du aktivera däcktrycksövervakningen och släcka varningslampan.

Vi har instruktionsfilmer på hur du gör för din Toyota modell. Lycka till!

 

Däckcenter – Våra tjänster

 

Däckhotell

Behöver du förvaring så ordnar vi det också, dina däck är alltid välkomna till vårt däckhotell.

Alla våra anläggningar erbjuder däckhotell så att du kan du checka in de däck du inte använder för säsongen.

 

Fälgar

Från fabrik är din Toyota utrustad med originalfälgar, speciellt framtagna och utprovade för din bil.

Vill du sedan hitta ett par nya fräscha fälgar till sommardäcken eller ha ett par kompletta vinterhjul, har vi ett brett utbud av originalfälgar att välja mellan. Samtliga av Toyotas originalfälgar har 3 års garanti avseende material- eller tillverkningsfel.

 

Hjulinställning

– Minska både bränsle­åtgång och däckslitage.

Bilens hjulinställning är viktigare än man kan tro. Rätt inställda hjul minskar bränsleförbrukningen, dina däck håller mycket längre, körupplevelsen förbättras och bilens egenskaper optimeras. Så boka din hjulinställning hos oss!

 

Däckleverantör

Vi hjälper dig gärna göra rätt val av däck. Vi arbetar med ledande leverantörer som Nokian, Pirelli, Gislaved och Continental.

TIPS!
Förvara däcken torrt, mörkt och svalt så håller de längre. Trava dem på hög, eller häng upp hjulen med fälgar. Tvätta bort smuts och vägsalt.

Kontakta Lindströms Bil

Boka däckbyte!

Varmt välkommen att boka hjulskifte för din bil på Lindströms Bil.

Hur väljer jag rätt däck?

En fråga de flesta ställer sig och det finns mycket att tänka på när man ska köpa däck. Sedan några år tillbaka har EU infört en obligatorisk däckmärkning som visar däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromsförmåga) och bullernivå. Det gör det enklare för dig att jämföra olika däck och köpa däck utifrån däckens egenskaper. En bra riktlinje är att man får vad man betalar för när det gäller däck.

 


 

Tre saker du bör tänka på när du köper däck - kvalitet, klimat och körsätt.

Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

Kvalitet för bästa säkerhet.

Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

Klimatet ställer höga krav.

Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!

Välj utefter körsätt.

Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.

Däckmärkning

Däckets bredd i millimeter, mätt från sidovägg till sidovägg

Däckets innerdiameter, fälgens diameter i tum.

Däckets höjd, eller profilförhållande (55% av bredden)

Däcket är avsett för maxhastighet 190 km/h. Hastighetsindex: Den maxhastighet däcket är avsett för. Lägsta beteckningen är M = max 130 km/h, och högsta är Y = max 300 km/h. Anges med intervaller om 10 km/h.

Däckets mönster (R = Radial, D = Diagonal).

Andra beteckningar: Tubeless = slanglöst däck (de flesta moderna däck), ULW = ultralätta däck, ultra light weight, E5 02052 = däcket är godkänt i Sverige och övriga Europa, DOT = däcket är godkänt i Sverige, övriga Europa och USA, M&S, M-S, MS, M.S. eller M+S: Mud and Snow är den märkning däcken ska ha på vintern, med eller utan dubbar, 1200 = tillverkat vecka 12 år 2000 (exempel på datummärkning), 0902 = tillverkat vecka 9 år 2002 (exempel på datummärkning).

 

TPMS

– Så aktiverar du däcktrycksövervakningen

När du har skiftat till vinter- eller sommardäck behöver du aktivera övervakningen för däcktrycket och släcka varningslampan.

TPMS

Tire Pressure Monitoring System

TPMS eller Tire Pressure Monitoring System är ett tryckövervakningssystem för däck.

Det lättaste sättet är att kolla när bilen är tillverkad och kolla om det finns en varningslampa för däckövervakningssystemet på instrumentbrädan. När bilen startas och TPMS-symbolen lyser så har bilen troligen ett system som EU-förordningen kräver. När bilen startas kontrollerar bilens centraldator att alla system fungerar och varningslamporna släcks efter några sekunder. Om däcktrycket är rätt och systemet fungerar som det ska så släcks även varningslampan för TPMS-systemet.

Varningslampan för TPMS-systemet ser ut så här:

Enligt EU-förordningen 661/2009 ska alla bilar som är typgodkända efter november 2012 och alla nya bilar sålda efter november 2014 ha ett tryckövervakningssystem TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Förordningen gäller inte äldre bilar, om de inte har ett tryckövervakningssystem så behöver man inte montera det i efterhand.

Systemet ska förbättra trafiksäkerheten och minska bränsleförbrukningen. Lufttrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd.

Systemet bevakar lufttrycket i däcken och säkerställer att trycket är rätt, detta resulterar i minskat koldioxidutsläpp och ökad körsäkerhet. Systemet varnar föraren om trycket i något däck minskar mer än 20 procent från bilens rekommenderade däcktryck eller senast när däcktrycket är mindre än 1,5 bar. Då kan föraren stanna bilen i god tid innan det låga däcktrycket eventuellt kan orsaka en olycka eller däckskada.

 

EU-förordningen tillåter två grundtyper av TPMS-system: direkt TPMS som mäter däcktrycket i alla däck med hjälp av trycksensorer eller ett indirekt system som mäter skillnader i rotationshastigheten mellan de olika hjulen genom ABS-systemet. Huvudsaken är att systemet uppfyller de krav som anges i EU-förordningen. Biltillverkarna får själva bestämma vilket system bilarna ska ha.

Bilar som omfattas av EU-förordningen har ett fabriksmonterat tryckövervakningssystem och det ingår i bilens pris. Om bilen har ett aktivt tryckövervakningssystem (separata trycksensorer i varje däck) så ska bilägaren skaffa separata trycksensorer även till sina vinterdäck för att systemet kan bevaka även deras däcktryck på vintern.

 

Priserna på trycksensorer och deras kvalitet varierar mycket. De största tillverkarna av trycksensorer finns i Amerika, Europa och Asien och de tillverkar både originalsensorer som fabriksmonteras på nya bilar och sensorer för eftermarknaden. Priset på trycksensorer som finns på marknaden varierar från cirka 400 kr till 2000 kr styck.

Du kan fortfarande byta däck själv, från sommardäck till vinterdäck och tvärtom.

 

Det är dock bra att veta att om bilen har ett tryckövervakningssystem (speciellt ett aktivt system = separata trycksensorer i varje däck) så kan TPMS-varningslampan fortsätter att lysa när motorn startas. I vissa fall slocknar lampan efter ca 10-15 minuter men ibland kräver bilens centraldator att de nya sensorerna ska programmeras om vid däckskifte. I dessa fall kan man kontakta närmaste Lindströms Bil anläggning så hjälper vi dig med detta.

TPMS-systemet är obligatoriskt enligt EU-kraven men Sverige har dock valt att inte införa kravet på TPMS i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk. Detta innebär att TPMS-system är obligatoriskt fram till att fordonet tas i bruk, det vill säga när bilen ställs på första gången. Efter att fordonet har tagits i bruk så är TPMS ett frivilligt system för svenska fordonsägare. För mer information om TPMS och regler hänvisar vi till transportstyrelsen.

Varningslampan för TPMS-systemet ser ut så här:

Släck din TMPS-lampa

Här hittar du instruktionsfilmer på hur du gör för din Toyota modell. Lycka till!

Toyota Aygo

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar.
 2. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu att blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 3. När lampan lyser med ett fast sken trycker du på knappen som sitter till vänster om handskfacket. Tryck in den och vänta tills lampan slocknar. Klart!

Toyota Yaris

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar.
 2. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu att blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 3. När lampan lyser med ett fast sken trycker du på knappen som sitter under ratten.Tryck tre gånger och vänta tills lampan slocknar. Det kan ta upp till 3 minuter. Klart!

Toyota Corolla

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar.
 2. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu att börja blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 3. När lampan lyser med ett fast sken väljer du ”Bilinställningar” i Menyn. Sedan väljer du ”TPWS” och ”Hjulset”. Håll in knappen.
 4. Lampan börjar nu blinka igen. Det kan ta upp till 3 minuter innan den slocknar. När lampan har slocknat är det klart.

Toyota RAV4

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar.
 2. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu att börja blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 3. När lampan lyser med ett fast sken väljer du “Bilinställningar” i Menyn. Välj sedan “TPWS” och “Hjulset”. Håll in knappen
 4. Nu kommer lampan börja blinka igen och det kan ta upp till 3 minuter innan den slocknar. När lampan har slocknat är det klart.

Toyota C-HR

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu börja blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 2. När lampan lyser med ett fast sken väljer du “Bilinställningar” i Menyn. Välj sedan “Inställningar” och “Ställ in”. Tryck tre gånger.
 3. Nu kommer lampan börja blinka igen och det kan ta upp till 3 minuter innan den slocknar. När lampan har slocknat är det klart.

Toyota Auris

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar.
 2. Slå på tändningen utan att starta bilen. TPMS-lampan kommer nu att blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 3. När lampan lyser med ett fast sken trycker du på knappen som sitter till vänster om handskfacket. Tryck tre gånger och vänta tills lampan slocknar. Det kan ta upp till tre minuter. Klart!

Toyota Avensis

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar. Slå på tändningen utan att starta bilen.
  TPMS-lampan kommer nu att blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 2. När lampan lyser med ett fast sken väljer du “Bilinställningar” i Menyn. Välj sedan “Byt hjuluppsättning” och “Ändra”. Håll in knappen.
 3. Det kan ta upp till 3 minuter innan lampan slocknar. När den har slocknat är det klart.

Toyota Prius plug-in

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar. Slå på tändningen utan att starta bilen.
  TPMS-lampan kommer nu att blinka. Lampan kan blinka i upp till 2 minuter sedan lyser den med ett fast sken.
 2. När lampan lyser med ett fast sken väljer du “Bilinställningar” i Menyn. Välj sedan “Maintenance System” och “TPWS”. Tryck på knappen fyra gånger.
 3. Nu kommer lampan börja blinka igen och det kan ta upp till 3 minuter innan den slocknar. När lampan har slocknat är det klart.

Toyota Camry

 1. Sätt dig i bilen och stäng alla dörrar. Slå bara på tändningen, starta inte bilen.
  TPMS-lampan kommer nu att blinka.
 2. Använd knapparna på vänster sida på ratten för att gå till bilens ”Inställningar” i menyn.
 3. Välj sedan ”TPWS” och ”Hjulset”. Tryck in ”OK” några sekunder och vänta tills lampan slocknar. Detta kan ta upp till en minut.
 4. När lampan har slocknat är det klart.
Lindströms Bil hjälper dig med hela din bil

Servicecenter

hos Lindströms Bil!

Vi på Lindströms Bil tar vi hand om din bil på bästa sätt och erbjuder ett brett utbud av tjänster inom bilservice. Vi tar emot alla möjliga och omöjliga frågor du har när det gäller ditt bilägande.

Kontakta mig

Förnamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt förnamn
Efternamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt efternamn
Telefon validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt telefonnummer
E-post validation-icon validation-icon Var god ange en giltig e-postadress
Välj en anläggning
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Ange registreringsnummer validation-icon validation-icon Regnummer ska vara sex tecken utan mellanslag
Meddelande Var god ange ett meddelande
Godkänn integritetspolicyn

Begäran misslyckades, se till att alla obligatoriska fält är ifyllda och skicka igen.

success-icon
Ditt meddelande har skickats