Varmt välkommen att boka däckbyte för din bil på Lindströms Bil.
När du byter däck på bilen behöver du aktivera däcktrycksövervakningen och släcka varningslampan.
Vi har instruktionsfilmer på hur du gör för din Toyota modell. Lycka till!
Från fabrik är din Toyota utrustad med originalfälgar, speciellt framtagna och utprovade för din bil.
Vill du sedan hitta ett par nya fräscha fälgar till sommardäcken eller ha ett par kompletta vinterhjul, har vi ett brett utbud av originalfälgar att välja mellan. Samtliga av Toyotas originalfälgar har 3 års garanti avseende material- eller tillverkningsfel.
En fråga de flesta ställer sig och det finns mycket att tänka på när man ska köpa däck. Sedan några år tillbaka har EU infört en obligatorisk däckmärkning som visar däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromsförmåga) och bullernivå. Det gör det enklare för dig att jämföra olika däck och köpa däck utifrån däckens egenskaper. En bra riktlinje är att man får vad man betalar för när det gäller däck.
Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.
Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.
Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!
Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.
Däckets bredd i millimeter, mätt från sidovägg till sidovägg
Däckets innerdiameter, fälgens diameter i tum.
Däckets höjd, eller profilförhållande (55% av bredden)
Däcket är avsett för maxhastighet 190 km/h. Hastighetsindex: Den maxhastighet däcket är avsett för. Lägsta beteckningen är M = max 130 km/h, och högsta är Y = max 300 km/h. Anges med intervaller om 10 km/h.
Däckets mönster (R = Radial, D = Diagonal).
Andra beteckningar: Tubeless = slanglöst däck (de flesta moderna däck), ULW = ultralätta däck, ultra light weight, E5 02052 = däcket är godkänt i Sverige och övriga Europa, DOT = däcket är godkänt i Sverige, övriga Europa och USA, M&S, M-S, MS, M.S. eller M+S: Mud and Snow är den märkning däcken ska ha på vintern, med eller utan dubbar, 1200 = tillverkat vecka 12 år 2000 (exempel på datummärkning), 0902 = tillverkat vecka 9 år 2002 (exempel på datummärkning).
TPMS eller Tire Pressure Monitoring System är ett tryckövervakningssystem för däck.
Det lättaste sättet är att kolla när bilen är tillverkad och kolla om det finns en varningslampa för däckövervakningssystemet på instrumentbrädan. När bilen startas och TPMS-symbolen lyser så har bilen troligen ett system som EU-förordningen kräver. När bilen startas kontrollerar bilens centraldator att alla system fungerar och varningslamporna släcks efter några sekunder. Om däcktrycket är rätt och systemet fungerar som det ska så släcks även varningslampan för TPMS-systemet.
Enligt EU-förordningen 661/2009 ska alla bilar som är typgodkända efter november 2012 och alla nya bilar sålda efter november 2014 ha ett tryckövervakningssystem TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Förordningen gäller inte äldre bilar, om de inte har ett tryckövervakningssystem så behöver man inte montera det i efterhand.
Systemet ska förbättra trafiksäkerheten och minska bränsleförbrukningen. Lufttrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd.
Systemet bevakar lufttrycket i däcken och säkerställer att trycket är rätt, detta resulterar i minskat koldioxidutsläpp och ökad körsäkerhet. Systemet varnar föraren om trycket i något däck minskar mer än 20 procent från bilens rekommenderade däcktryck eller senast när däcktrycket är mindre än 1,5 bar. Då kan föraren stanna bilen i god tid innan det låga däcktrycket eventuellt kan orsaka en olycka eller däckskada.
EU-förordningen tillåter två grundtyper av TPMS-system: direkt TPMS som mäter däcktrycket i alla däck med hjälp av trycksensorer eller ett indirekt system som mäter skillnader i rotationshastigheten mellan de olika hjulen genom ABS-systemet. Huvudsaken är att systemet uppfyller de krav som anges i EU-förordningen. Biltillverkarna får själva bestämma vilket system bilarna ska ha.
Bilar som omfattas av EU-förordningen har ett fabriksmonterat tryckövervakningssystem och det ingår i bilens pris. Om bilen har ett aktivt tryckövervakningssystem (separata trycksensorer i varje däck) så ska bilägaren skaffa separata trycksensorer även till sina vinterdäck för att systemet kan bevaka även deras däcktryck på vintern.
Priserna på trycksensorer och deras kvalitet varierar mycket. De största tillverkarna av trycksensorer finns i Amerika, Europa och Asien och de tillverkar både originalsensorer som fabriksmonteras på nya bilar och sensorer för eftermarknaden. Priset på trycksensorer som finns på marknaden varierar från cirka 400 kr till 2000 kr styck.
Du kan fortfarande byta däck själv, från sommardäck till vinterdäck och tvärtom.
Det är dock bra att veta att om bilen har ett tryckövervakningssystem (speciellt ett aktivt system = separata trycksensorer i varje däck) så kan TPMS-varningslampan fortsätter att lysa när motorn startas. I vissa fall slocknar lampan efter ca 10-15 minuter men ibland kräver bilens centraldator att de nya sensorerna ska programmeras om vid däckskifte. I dessa fall kan man kontakta närmaste Lindströms Bil anläggning så hjälper vi dig med detta.
TPMS-systemet är obligatoriskt enligt EU-kraven men Sverige har dock valt att inte införa kravet på TPMS i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk. Detta innebär att TPMS-system är obligatoriskt fram till att fordonet tas i bruk, det vill säga när bilen ställs på första gången. Efter att fordonet har tagits i bruk så är TPMS ett frivilligt system för svenska fordonsägare. För mer information om TPMS och regler hänvisar vi till transportstyrelsen.
Toyota Aygo
Toyota Yaris
Toyota Corolla
Toyota RAV4
Toyota C-HR
Toyota Auris
Toyota Avensis
Toyota Prius plug-in
Toyota Camry
Vi på Lindströms Bil tar vi hand om din bil på bästa sätt och erbjuder ett brett utbud av tjänster inom bilservice. Vi tar emot alla möjliga och omöjliga frågor du har när det gäller ditt bilägande.
Snabblänkar