En blå bränslecellsbil. Detalj där det står FUELCELL. En blå bränslecellsbil. Detalj där det står FUELCELL.

ALLT OM BRÄNSLECELLSBIL

Av alla typer av elektrifierade bilar är bränslecellsbilen den ovanligaste. Här reder vi ut vad bränslecellsbilar är, hur de fungerar och dess fördelar och nackdelar. Är vätgas och bränslecellsbilar framtiden? 

 


Hur fungerar en bränslecellsbil?

Bränslecellsbilar tankas med vätgas som omvandlas till el som driver bilen. Du “tankar” som vanligt, men fyller tanken med vätgas istället för bensin eller laddar den med el och det enda utsläppet är vattenånga. Bränslecellsbilar är med andra ord ett klimatsmart alternativ. 

Fördelar och nackdelar med bränslecellsbilar 

Tänk dig en batteridriven bil utan långa laddningstider och med en otrolig räckvidd. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, utan en ganska bra sammanfattning av bränslecellsbilens fördelar. Den stora nackdelen är det begränsade antalet bilar på marknaden och möjlighet att tanka. I dag finns det fem stationer att tanka på; du hittar dem i Göteborg, Mariestad, Stockholm, Sandviken och Umeå. 

Så även om möjligheten att tanka och utbudet är begränsat är det en teknik som Toyota tror starkt på, så det finns en ljus framtid för bränslecellsbilar i Sverige och världen.

Plus och minus

+ Lång räckvidd

+ Inga CO2-utsläpp

+ Låg fordonsskatt

+ Tankas snabbt

Få tankstationer

Begränsat utbud

 

Bränslecellsbil från Toyota: Mirai
Toyotas bränslecellsbil på den svenska marknaden, Mirai, har en räckvidd på upp till 650 km.

Kontakta Lindströms Bil

Woven City – Toyotas vätgasstad 

Vid foten av berget Fuji i Japan, i närheten av Toyotas fabrik, byggs staden Woven City. Namnet anspelar på företagets begynnelse då de tillverkade vävstolar.
I Woven City ska ny teknik utvecklas och testas, i fokus står vätgas och bränslecellstekniken. Vätgasinfrastrukturen kommer att placeras under marken för att finnas i nära anslutning till där energin behövs, utan att markyta tas i anspråk.

Vill du veta mer om olika elektrifierade bilalternativ? Läs vår elbilsguide där vi berättar mer om elhybridbilar, laddhybridbilar, elbilar och bränslecellsbilar. 

Boka provkörning

Vänligen fyll i dina uppgifter, så kontaktar vi dig om din provkörning

1Välj bilmodell och anläggning


2Välj datum och tid

Vänligen observera att detta är en förfrågan för önskat datum och tid.


3Dina kontaktuppgifter

Var god ange ett giltigt förnamn Förnamn
Var god ange ett giltigt Efternamn Efternamn
Var god ange en giltigt e-postadress E-post
Var god ange ett giltigt telefonnummer Telefon
Godkänn integritetspolicyn

Tack för din bokning!

Vi har nu mottagit din bokningsförfrågan om provkörning. Ett bekräftelsemail har skickats till den e-postadress du angivit i din bokning. Vi kommer att höra av oss till dig så snart vi kan och boka en tid som passar. Vill du passa på att boka provkörning av en annan modell? Boka via knappen nedan.

Boka en till provkörning