Vad är en elbil? Många tänker säkert på en bil som drivs av 100% el. Sanningen är att det finns flera olika typer av elbilar som skiljer sig åt i pris, räckvidd och i hur de laddas. Varje typ av elbil har sina fördelar som passar olika bilägare. Här nedan kan du läsa om elbilar, laddhybrider, elhybrider och bränslecellsbilar. Vilken elbil passar dig?
Kanske den typen av elektrifierad bil de flesta tänker på, alltså en bil som laddas med el och ingenting annat. På senare år har marknaden exploderat och det har blivit allt vanligare med elbilar på våra vägar. Tekniken går framåt och räckvidden blir allt längre.
Dessutom hittar du allt fler begagnade elbilar på marknaden vilket gör dem tillgängliga för allt fler bilköpare.
Elbil från Toyota: Proace Electric, bZ4X
En laddhybrid kan bäst beskrivas som en blandning av en elbil och vanlig bensinbil. Det vill säga: du laddar din bil med el och kan köra en del av sträckan på 100% el.
Efter att det uppladdade batteriet har tagit slut, fungerar en laddhybrid som en självladdande elhybridbil och du kan fortsätta köra på ungefär 50% el och 50% bensin.
Laddhybrid från Toyota: RAV4 Laddhybrid
Med en elhybridbil behöver du inte tänka på laddningen. Den drivs av både en bensin- och elmotor och du tankar den som vanligt och den laddas medan du kör.
I låga hastigheter drivs bilen av el, medan den på höga hastigheter drivs av bensin med stöd av eldrift. Det ger dig en bil som drar mindre bensin och du slipper oroa dig för räckvidd eller laddningstider.
Elhybrid från Toyota: Yaris Elhybrid, Corolla, Corolla Touring Sports, C-HR, RAV4 Elhybrid, Camry
Bränslecellsbilar tankas med vätgas som omvandlas till el som driver bilen. Dessa bilar är fortfarande relativt ovanliga i Sverige. Du “tankar” som vanligt, men fyller tanken med vätgas istället för bensin eller diesel och det enda utsläppet bilen lämnar efter sig är vattenånga.
Bränslecellsbil från Toyota: Mirai
För många är räckvidden A och O när det är dags att välja elbil. Faller valet på en elhybridbil är det inget du behöver tänka på mer än vanligt.
När det gäller laddhybridbilar och renodlade elbilar är det desto viktigare. För oss i Sverige är det värt att tänka på att kyla påverkar räckvidden negativt.
Vad har du för möjlighet att ladda? Med en bensin- eller dieselbil behöver du sällan reflektera över tankningen. En bensinstation finns oftast i närheten och du slipper räckviddsångesten.
Att ha en elbil kräver lite mer planering. Många har möjlighet att ladda hemma, antingen med en egen laddstation eller exempelvis en via din bostads- eller hyresrättsförening.
När du väljer elbil behöver du tänka på var och hur du kan ladda den. På jobbet? Hemma? Ta reda på var du kan ladda i ditt närområde och fundera på hur du kan planera in laddningen i din vardag.
Av de fyra alternativen är en renodlad elbil billigast i drift men den dyraste investeringen. Dock ger både elbilar och många laddhybrider dig rätt till miljöbonus och billigare skatt.
Planerar du att ladda din bil hemma så medför det vissa kostnader, så som att installera en laddbox.
Du bör också vara observant på elpriset, precis som med bensinpriset kan det variera kraftigt.
Något av det viktigaste att ta hänsyn till när du väljer en elektrifierad bil är räckvidden. Metoden för att mäta räckvidden på elbilar kallas WLPT. Det är en förkortning av Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure och är den metod som används inom EU.
I en kontrollerad miljö används en så kallad chassidynamometer som “kör” bilen under en angiven tid och i olika hastigheter. Visar då WLPT den verkliga räckvidden? Nej, inte riktigt. Testet görs i en kontrollerad miljö, räckvidden påverkas av väder och vind, lastvikt och körteknik. Men WLPT kan användas för att jämföra den bil du är intresserad av med andra liknande bilar.
Vad påverkar räckvidden?
Fortfarande osäker på hur en laddhybrid fungerar? Ingen fara, i den här filmen berättar vår säljare, Helena, mer om hur laddhybrider fungerar.
Toyota har en lång tradition av att bygga och utveckla elhybrider. I den här filmen berättar vår säljare, Helena, om hur de fungerar och vad du behöver veta om du funderar på att köpa en.
I den här filmen berättar vår säljare Helena vad du ska tänka på om du funderar på att köpa en elbil.
Vi har nu mottagit din bokningsförfrågan om provkörning. Ett bekräftelsemail har skickats till den e-postadress du angivit i din bokning. Vi kommer att höra av oss till dig så snart vi kan och boka en tid som passar. Vill du passa på att boka provkörning av en annan modell? Boka via knappen nedan.
Boka en till provkörning