ALLT OM ELBILAR

Funderar du på att skaffa en elbil, men blir förvirrad av alla olika begrepp? I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt i elbilsdjungeln. Här reder vi ut begrepp som WLPT, bränsleceller och miljöbonus och berättar mer om de olika alternativen som finns på marknaden. 

 


 

Olika typer av elbilar

Vad är en elbil? Många tänker säkert på en bil som drivs av 100% el. Sanningen är att det finns flera olika typer av elbilar som skiljer sig åt i pris, räckvidd och i hur de laddas. Varje typ av elbil har sina fördelar som passar olika bilägare. Här nedan kan du läsa om elbilar, laddhybrider, elhybrider och bränslecellsbilar. Vilken elbil passar dig?

Elbil

Kanske den typen av elektrifierad bil de flesta tänker på, alltså en bil som laddas med el och ingenting annat. På senare år har marknaden exploderat och det har blivit allt vanligare med elbilar på våra vägar. Tekniken går framåt och räckvidden blir allt längre.

Dessutom hittar du allt fler begagnade elbilar på marknaden vilket gör dem tillgängliga för allt fler bilköpare.

+ Billig att köra

+ Inga CO2-utsläpp

+ Låg fordonsskatt

Höga inköpspriser

Begränsad räckvidd

 

Elbil från Toyota: Proace Electric, bZ4X

Vit RAV4 Laddhybrid

Laddhybrid

En laddhybrid kan bäst beskrivas som en blandning av en elbil och vanlig bensinbil. Det vill säga: du laddar din bil med el och kan köra en del av sträckan på 100% el.

Efter att det uppladdade batteriet har tagit slut, fungerar en laddhybrid som en självladdande elhybridbil och du kan fortsätta köra på ungefär 50% el och 50% bensin.

+ Lång räckvidd

+ Låg fordonsskatt

+ Låga CO2-utsläpp

Höga inköpspriser

Tillgång till laddning

 

Laddhybrid från Toyota: RAV4 Laddhybrid

Yaris Cross guldfärgad

Elhybrid

Med en elhybridbil behöver du inte tänka på laddningen. Den drivs av både en bensin- och elmotor och du tankar den som vanligt och den laddas medan du kör.

I låga hastigheter drivs bilen av el, medan den på höga hastigheter drivs av bensin med stöd av eldrift. Det ger dig en bil som drar mindre bensin och du slipper oroa dig för räckvidd eller laddningstider.

+ Behöver inte laddas

+ Lägre inköpspriser 

+ Låg fordonsskatt

+ Låga CO2-utsläpp

Minst bränsleeffektiv

 

Elhybrid från Toyota: Yaris Elhybrid, Corolla, Corolla Touring Sports, C-HR, RAV4 Elhybrid, Camry

Bränslecellsbil

Bränslecellsbilar tankas med vätgas som omvandlas till el som driver bilen. Dessa bilar är fortfarande relativt ovanliga i Sverige. Du “tankar” som vanligt, men fyller tanken med vätgas istället för bensin eller diesel och det enda utsläppet bilen lämnar efter sig är vattenånga.

+ Lång räckvidd

+ Inga CO2-utsläpp

+ Låg fordonsskatt

+ Tankas snabbt

Få tankstationer

Begränsat utbud

 

Bränslecellsbil från Toyota: Mirai

Kontakta Lindströms Bil

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA EN ELBIL 

Det finns många anledningar att välja en elektrifierad bil. Miljön är så klart en viktig anledning men även ekonomiska faktorer spelar in. Oavsett vilken typ av elbil du väljer så kommer den att vara billigare i drift än en motsvarande bensin- eller dieselbil. Samtidigt dyker allt fler laddstationer upp och gör det lättare att äga och köra en elbil. Elektrifierade bilar är här för att stanna och utvecklingen går snabbt framåt. Häng med du också. 

3 saker att tänka på när du väljer elbil

1. Räckvidd

För många är räckvidden A och O när det är dags att välja elbil. Faller valet på en elhybridbil är det inget du behöver tänka på mer än vanligt.

När det gäller laddhybridbilar och renodlade elbilar är det desto viktigare. För oss i Sverige är det värt att tänka på att kyla påverkar räckvidden negativt.

2. Laddning

Vad har du för möjlighet att ladda? Med en bensin- eller dieselbil behöver du sällan reflektera över tankningen. En bensinstation finns oftast i närheten och du slipper räckviddsångesten.

Att ha en elbil kräver lite mer planering. Många har möjlighet att ladda hemma, antingen med en egen laddstation eller exempelvis en via din bostads- eller hyresrättsförening.

När du väljer elbil behöver du tänka på var och hur du kan ladda den. På jobbet? Hemma? Ta reda på var du kan ladda i ditt närområde och fundera på hur du kan planera in laddningen i din vardag.

3. Kostnad

Av de fyra alternativen är en renodlad elbil billigast i drift men den dyraste investeringen. Dock ger både elbilar och många laddhybrider dig rätt till miljöbonus och billigare skatt.

Planerar du att ladda din bil hemma så medför det vissa kostnader, så som att installera en laddbox.

Du bör också vara observant på elpriset, precis som med bensinpriset kan det variera kraftigt.

Framlysen RAV4 Laddhybrid

Hur mäts räckvidden på en elbil?

Något av det viktigaste att ta hänsyn till när du väljer en elektrifierad bil är räckvidden. Metoden för att mäta räckvidden på elbilar kallas WLPT. Det är en förkortning av Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure och är den metod som används inom EU.

I en kontrollerad miljö används en så kallad chassidynamometer som “kör” bilen under en angiven tid och i olika hastigheter. Visar då WLPT den verkliga räckvidden? Nej, inte riktigt. Testet görs i en kontrollerad miljö, räckvidden påverkas av väder och vind, lastvikt och körteknik. Men WLPT kan användas för att jämföra den bil du är intresserad av med andra liknande bilar.

Vad påverkar räckvidden? 

  • Väglag
  • Temperatur
  • Hastighet
  • Körstil
  • Lastvikt

Mer om laddhybrid

Fortfarande osäker på hur en laddhybrid fungerar? Ingen fara, i den här filmen berättar vår säljare, Helena, mer om hur laddhybrider fungerar.

Mer om elhybrid

Toyota har en lång tradition av att bygga och utveckla elhybrider. I den här filmen berättar vår säljare, Helena, om hur de fungerar och vad du behöver veta om du funderar på att köpa en.

Mer om elbil

I den här filmen berättar vår säljare Helena vad du ska tänka på om du funderar på att köpa en elbil.

 

Boka provkörning

Vänligen fyll i dina uppgifter, så kontaktar vi dig om din provkörning

1Välj bilmodell och anläggning


2Välj datum och tid

Vänligen observera att detta är en förfrågan för önskat datum och tid.


3Dina kontaktuppgifter

Var god ange ett giltigt förnamn Förnamn
Var god ange ett giltigt Efternamn Efternamn
Var god ange en giltigt e-postadress E-post
Var god ange ett giltigt telefonnummer Telefon
Godkänn integritetspolicyn

Tack för din bokning!

Vi har nu mottagit din bokningsförfrågan om provkörning. Ett bekräftelsemail har skickats till den e-postadress du angivit i din bokning. Vi kommer att höra av oss till dig så snart vi kan och boka en tid som passar. Vill du passa på att boka provkörning av en annan modell? Boka via knappen nedan.

Boka en till provkörning